1543 - Valpó ostroma

„A falat mint a méhraj lepték el, hágcsókat támasztottak hozzá, vagy hurkokat dobtak fel és a tévelygő gyaurokkal rendkívül heves harcot vívtak.”

Valpó ostroma

 

1543. június 21-én Nagy Szulejmán szultán – hatodik – magyarországi hadjáratára indulva, előre küldve Ahmed pasát, a rumélia beglerbéget a sereg egy részével ostrom alá fogta Valpó várát...

A várat Árky Mihály kapitány vezetésével védelmezte egy maroknyi magyar csapat. A török had a vár alá érkezve – június 21-én – nyomban felállította erős tüzérségét és folyamatos ágyúzásba kezdett, a falakat és a védműveket, melyek nem voltak erősek, hamarosan össze is rontották. Ahmed pasa úgy látta, hogy eljött az ideje a rohamnak. Ibrahim Pecsevi – később – úgy beszélte el ezt a támadást, hogy igen sok muszlim gázivá lett, de nagyon sokan estek el a keresztények közül is:

„A falat mint a méhraj lepték el, hágcsókat támasztottak hozzá, vagy hurkokat dobtak fel és a tévelygő gyaurokkal rendkívül heves harcot vívtak.”

 

Ekkor a vezérpasa a további lövetés mellett döntött. Nem kevesebb, mint 3.137 lövedéket lőttek ki a váracskára, amely ennek hatására – másnap, június 22-én – valóságos romhalmazzá változott. A védők ekkor más kiutat nem látván feladták Valpót, s noha Árky Mihály erre nem volt hajlandó – a megadást ellenezte – a katonái és a megrémült védők lefogták és átadták Ahmed pasának, aki fogságba vetette.

 

 

A valpói vár napjainkban:

 

Valpóval kapcsolatos további információkért kattinson a képekre!