1552 - A keresztény tábor tanácstalansága

A keresztény tábor tanácstalansága és kapkodása folytatódik…

1552 júliusának végén, ugyanolyan tanácstalanság tapasztalható a királyi oldalon a keresztény hadvezetésben, mint amikor a nagy török támadás megindult….

 

Láttuk, Temesvár megmentésére nem találtak módot, ugyanígy tétlenül nézték – és kétségbeesetten figyelték – a ravasz budai pasa „Herélt” Ali (másként „Kappan” vagyis Khádim vagy Hádim Ali) dunántúli majd nógrádi és honti hadmenetét és foglalásait.

 

Khádim Ali nem tört a bányavárosok ellen – mint azt az Udvarban gondolták – hanem visszatért Pestre (és az egykori országgyűlések széles síkján, Rákosmezőn táborozott le). Most sem tudta senki merre is fog térni: némely kémjelentések – mint Zsini János jelentése Székely Lukácshoz szólt – úgy tudták, Kara Ahmed pasa Temesvár alá rendelte a budai pasát, mert a serege a véres várvívás miatt és a járványok okán meggyengült. Ebben lehetett valami igazság. Azonban Khádim Ali egyenlőre nem mozdult Pestről. Valójában arra várt, hogy a temesvári ostromtáborból induljon meg – a megbeszélt haditervnek megfelelően – a török főserege.

 

Ali pasa Szolnok magasságában kívánt majd csatlakozni ehhez a nagyobb hadhoz, hogy aztán Eger felé induljanak. Mindenesetre ezt a bécsi Udvarban a legkevésbé sem tudták. A katonai felső vezetés teljesen tanácstalan volt. Nádasdy Tamáshoz olyan hírek futottak be Sárvárra, hogy a dunántúli török garnizonok mind által akarnak menni a Rábán, „immár es az vizet mérték” (vagyis a vízállást figyelték a gázlóknál). Persze ez is szándékosan a védelem figyelmének megosztását és annak elterelését jelentette. Olyan hírek is voltak, hogy Ali budai pasa újra visszajő a Dunántúlra és (Vár)Palota ellen és Pápa ellen megy. A dunántúli főkapitány csapatait szét is osztotta a Balaton-felvidék és az Észak-Dunántúl váraiba.

 

Ugyanakkor a felvidéki területeken Füleknél és Lévánál is összegyűlt egy közel 20-ezer fős nagyságú királyi had (magyarok és nyugati zsoldosok egyaránt). Azonban nem támadott és nem igyekezett a budai pasa foglalásainak visszaszerzésére. Kivárt… csakhogy az idő – ahogy mondani szokás – nem nekik dolgozott, ez a kivárás végzetesnek bizonyult.