1555 - Oroszlán bég fenyegető levele

„…minden közönséges népek, hagyom és parancsolom tinéktek, ezennel mind fejenként kapával, ásóval, fejszével mind bejőjjetek…”

Oroszlán bég fenyegető levele…

 

1555. július 3-án kelt magyar nyelvű levelében a nevezetes török vitéz, Arszlán székesfehérvári bég – kit a magyarok „Oroszlán bég”-nek neveztek volt, megparancsolta a Székesfehérvár környéki falvaknak, hogy „Fejérvárra” bemenjenek és ott munkával – az erődítési feladatok elvégzésében szolgáljanak…

A levélben véres megtorlást helyezett kilátásba – és ez nem volt mesebeszéd – ha mindezt nem teljesítik:

 

„Ez a levél vitessék igen hamar a csóri, inothai, szénheli, péthi, mellári, olaszfalvi, nánai, kisthési, nagythési, jásthi, csethéni és az többi falukra, valakik az Bakonságon lakoznak, senki magát el ne rejthesse! – olvasható a levél külcímén.” „Ti bírák és minden közönséges népek, hagyom és parancsolom tinéktek, ezennel mind fejenként kapával, ásóval, fejszével mind bejőjjetek és valahol csak egy ökör volna is, behozzátok járomba fogva; mert valaki elszöknék előtte, avagy barmát elszöktetné, valahol megfoghatjuk, háza előtt nyársba vonatom és minden háza népét rabbá tétetem. Ez levelet minden bíró faluról falura hordoztassa, egyebet benne ne merjen tenni! Oroszlán bég, invictissimi imperatoris Turcarum, Locumtenens Albae, 1555.”