1564 - Pápaiak csatára mentek

Ahmed-oglu Huszein váli aga vitézségének jutalmazása...

 

1564. júniusában a székesfehérvári török parancsnok, Tor Ali bég tudósította a budai beglerbéget, hogy a pápai magyar vitézek támadást intéztek a váli török erőd ellen...

A pápaiak akciója – úgy tűnik egy „klasszikus” - zsákmányszerző portyának indult. A magyarok rejtve jöttek egészen Vál alá, ahonnét el akarták hajtani az őrség mezőn legelésző ménesét és más állatait. Azonban a váli törökök felfedezték a szándékukat, s szélsebesen kiáradtak a magyarokra, akikkel nagy harcot vívtak és visszaverték őket. A székesfehérvári főtiszt kiemelte, hogy a sikerben nagy része volt a váli török parancsnoknak, bizonyos Ahmed-oglu Huszein agának, aki példamutató vitézséggel harcolt és bátorította embereit.

A vitéz váli aga ezért a hősiességéért és bátorságáért nem sokára több mint 6 és félezer akcse évi jövedelmű timárbirtokot kapott jutalmul.

Úgy tűnik azonban a pápaiak kudarca Vál alatt nem vette el a kedvüket attól, hogy újra próbálkozzanak egy hasonló akcióval. Most egy Nagy Imre nevezetű hadnagyuk vezetésével jöttek ki, s egyenest Székesfehérvár alá száguldottak. Immár többen álltak össze e vállalkozásra (hogy pontosan mennyien azt nem tudjuk), mert nem csupán a fehérvári törökök mezőn legelésző állatait kísérleték meg elhajtani, de betörtek a külvárosba is – vélhetően, hogy tűzzel emésszék el azt, de a fehérvári török vitézek mind rájuk mentek és véres fejjel zavarták szét a „csatára ment” pápai magyarokat.