1599 - Tolnai rajtaütés nemzetközi viszhangja

A tolnai rajtaütés nemzetközi visszhangja...

 

A tolnai győzelem és diadal oly nagy hírre jutott – ha nem is Európát – de közelebbi régiókat és Németországot is bejárta a híre. Hamarosan nyomtatott kiadványok jelentek meg a vásári ponyván, amely hírül adta a magyar hajdúk nagy diadalát...

A címlapon vízi ütközetet ábrázoló nagyméretű fametszettel, egy török hajó már elsüllyedt, a vízben turbános katonák úszva menekülnek, fuldokolnak.

Ritka, cseh nyelvű híradás a törökök felett 1599 nyarán, Tolna mellett és Szigetvárnál aratott győzelméről. A Buda megsegítésére indított, 60 teherhajóból és 58 dereglyéből álló szállítmányon a Pálffy Miklós által felfogadott hajdúk és naszádosok június 20-án (a röpirat szerint június 23-án) ütöttek rajta Tolna környékén. A vízi csatában a hatalmas élelmiszerkészletek mellett sok lőport, több ágyút és 3.000 aranypénzt is zsákmányoltak. A nagyszabású győzelemről és a mesés zsákmányról külföldön is tudomást szereztek, mint példányunk bizonyítja, még cseh területen is híre ment. Az eset még évekkel később is élénken élt a kortársak emlékezetében, 1602-ben Sibmacher többször is publikált metszetet készített róla. A kiadvány ritkaságát jelzi, hogy a cseh nemzeti bibliográfia csupán egyetlen, csehországi közgyűjteményben lévő példányát ismeri, hazai könyvtárban nincs belőle darab.

Nowiny o Slawném Witézstwij Krestianuw nad Turky/ kterez se stalo v Mésta Tolny pod Budjnem/ Léta tohoto 1599. w Streden v Wigilgj So Jana Krtitele Bozjho. Item O Druhém Witezstwj nad Turky Sygetskymi.