Civitas Invicta projekt

A projekt A Dél-Dunántúli Operatív program Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című DDOP-2.1.1/A.B-12 kódszámú felhívásában kerül benyújtásra Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása témában.

 

A projekt megvalósítója Szigetvár Város Önkormányzata.

A projekt összköltsége bruttó 300 millió forint.

Támogatás intenzitás 100%.

A projekt a „CIVITAS INVICTA – A leghősiesebb város” címet kapta, ezzel utalva a város által megkapott címre, mely tiszteleg Szigetvár lakóinak és védőinek az 1566-os támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt.

 

A projekt kezdő dátuma 2013. november 29.

A projekt záródátuma 2015. június 30.

 

A projekt megvalósításnak helyszíne a Szigetvári Zrínyi Vár (Szigetvár, hrsz 1733).

 

A Zrínyi Vár hosszú múltra tekint vissza, évekig magára volt hagyatva, nem történtek fejlesztések, amelyek növelték volna a látogatók számát, azonban 2011 óta újra a város kezelésébe került a vár.  Azóta folyamatos újításokat végeznek az építményen.

 

A projekttel a látogatók számára olyan környezetet, infrastruktúrát kívántunk biztosítani, mely a várat a Régió arculatát meghatározni képes vonzerővé teszi hosszú távon. Kulturális örökségünk védelme és fenntarthatósága csak a fejlesztés megvalósítását követően képzelhető el.

 

A fejlesztés közvetlen célja a szigetvári vár értékes, magas színvonalú –, a tradíciók és az autentikusság figyelembe vétele mellett – a 21. századi elvárásoknak megfelelő turisztikai kínálati elemmé való fejlesztése, a következők által:

·       A szigetvári vár kiállítótereinek valódi tartalommal való megtöltése, a hagyományos tárlati megoldásokat modern, interaktív eszközökkel (animációs filmek, rövid filmek, innovatív érintőképernyős kvíz programok) ötvöző állandó kiállítások kialakításával.

·       A várban fennmaradt dzsámi állagmegóvásának biztosítása, autentikus renoválása és a 19. századi ráépítésekből történő részleges „kibontása”.

·       A vár szabadtéri területein egy mobil színpad és nézőtér felállítása.

 

A beruházás egyik fontos elvárt eredménye, hogy a fejlesztések közvetlen és közvetett módon is pozitív hatással legyenek a település és kistérség környezetére, társadalmára és gazdaságára. A projekt megvalósulásával jelentősen javul a vár mint a kistérség egyik fő, illetve mint a település legfőbb turisztikai attrakciójának szolgáltatási minősége. Ennek következtében várhatóan – részben új célcsoportok megjelenése által is – nő a turistaforgalom és a turisták által eltöltött idő a településen, a kistérségben, kitágul a turisztikai szezon.