1453 - A turbánról egy kicsit többet

A turbánról egy kicsit többet.

 

Mit is tudunk a turbánról mi magyarok? A törökök hordták. Ennél sokkal többet nem valószínű, hogy bárki is mondani tudna a turbánról. Lássuk, hogy mit írnak a lexikonok: 

 

Pallas Nagylexikon: Turbán

 

(persa, dulbend), azon szövetdarab neve, melyet a mohamedánok fejfödőjük (rendesen fesz) köré csavarnak. A turbán szövete különféle szinű lehet, fehéret azonban csak mohamedánok használhatnak; más vallásúak rendesen sötét szinűt (az egyiptomi és szíriai keresztények feketét) viselnek. A turbán nagysága régibb időben az illető személy rangjával és méltóságával állott arányban. Nagy urak, különösen fejedelmi személyek, vezírek még ékkövekkel és madártollakkal is szokták díszíteni. Újabb időben e körök mellőzik a turbánt és egyszerű fesszel érik be, míg a régi szokásokat fenntartó körök használják. Csak a serifnek van joga zöld színű turbánt használni, de nem mindnyájan veszik igénybe; e szokás különben csak 1303. keletkezett Egyiptomban.

 

Forrás: http://www.kislexikon.hu/turban.html

 

Turbán

 

Arabul IMÁMA, perzsául DULBÁND, fejfedő; közvetlenül a fej vagy kisméretű, merev kalap köré tekert hosszú sál.
Formája talán arra a szokásra vezethető vissza, hogy az ókori perzsák kúpos süvegüket olykor textilcsíkokkal tekerték körül. A törökök általános viseletévé csak Konstantinápoly bevétele (1453) után vált; az oszmán-török szultán - Mohamed próféta utódjaként - ekkortól óriási mennyiségű hófehér muszlint tekert fejfedője köré. Azóta a turbán főként a muszlim hitű, valamint a szikh férfiak viselete; az utóbbiaknak még ma is kötelező.

 

A turbán változatos formája, színe és mérete (a textilcsík akár 45 m hosszú is lehet) viselőjének társadalmi rangját tükrözi - minél nagyobb a turbán, annál magasabb a rang. Imádkozáskor a bőrnek érintenie kell a földet, ezért a turbán nem takarhatja a homlokot.

 

A XIV. századi Európában a férfiak egy ideig turbán módjára hordták bő csuklyájukat, majd a XVIII. század végétől kezdve a turbán időről időre divatba jött, mint női viselet.

 

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/turban.html

 

A turbán eredeti funkciójára az igazi választ a Rendhagyó történelem óra 15. részében adták meg:

 

„ A turbán tulajdonképpen az a halotti lepel, amit az igazhitű muzulmán mindig magánál kell, hogy tartson. És, hogy mindig kéznél legyen ezért a fejükre tekerték a megfelelő hosszúságú gyolcs darabot. Úgy készült, hogy egy kis nemezből készült fejfedőt, úgynevezett „börköt” tettek a fejükre, s erre tekerték fel rá magát a turbán anyagát, amit „sarg”-nak neveztek.”