1558 - Szigetvár behajtott adója

Emlékeztető az 1558. évi Szent György-napi pénzadó felvételéről.

 

Ugyancsak jól dokumentált a szigetiek által utolsó Horváth Márk kapitánysága idején (1558. április – 1561. augusztus) hódoltatott falvak sora, s az onnan behajtott jövedelmek. Horváth Márkról már többszörösen olvashattuk, hogy a török elleni offenzív fellépést képviselte a védelem élén, s ehhez nem csupán a katonai akcióinak fegyveresen végrehajtott bizonyítékai vannak, de azok a gazdasági iratok is ezt demonstrálják, melyekből jól kiolvasható, hogy a vár jövedelmei, mely számmal növekedtek meg. Tudjuk, hogy adóztatta a malmokat is – még pedig a töröknek szolgálókat is – mint nagyon fontos stratégiai gazdasági alapegységet…

 

Ezekben a jegyzékekben szerepelnek Szigetvárhoz közeli, vagy éppen a török Pécs szomszédságában fekvő, illetve a királyi Szigettől meglehetős távolságra eső falvak is. Így például:

a közeli Csertő (eredeti iratban így: CHERTHEW) 4 Forint 30 dénárt fizetett,

Drávasztára (ZTHARA) 19 Forint 22 dénár,

Vajszló (WAYZLO) 25 Forint,

Bakonya 87 dénárt rótt le…,

ugyanakkor Bicsérd (BYCHERD) szentgyörgynapi cenzusa 2 Forint 50 dénár,

a Pécs aljában fekvő Málom (MALOM) ugyancsak 2 Forint 50 dénár volt;

fizetett ezentúl a tolnai Bátaszék és Nyék (BATHAZEK, NYEK) 100 Forintot – itt pontosan tudjuk, hogy „újszerzeménye” ez Szigetnek és Horváth Márkónak, mivel az iratban olvassuk, hogy ezen kerek összegből a várat illeti 76 Forint, míg a hódoltatást végző vitézeknek – akik vásárra vitték a török területen a bőrüket – pedig jár 24 Forint.

 

Hogy ez nem volt veszélytelen feladat azt talán nem kell bizonyítani! Azonban beszédesek az egyes adatok is: a Szigettől szintén távol fekvő Nagypall (NAGYPALL) bírája – Nagy Balázs – lefizetett a szigetieknek 13 Forintot, amelyből 1 Forint esett a vár kincstárába, a fennmaradó 12 Forintot a vitézek oszthatták el maguk között. A felosztás mértéke nem állt egyenes arányosságban az adott település Szigetvártól mért távolságával – sokkal inkább – az adott hely, terep, a szomszédos török fegyveres kompániák veszélyességével, hiszen a Mohács melletti Babarc (BABARCZ) bírája – Fyas Máté – 50 Forintot fizetett Szigetnek, ebből a várra 38 Forint, míg a hódoltatást végzőkre 12 Forint esett. Olyan is volt, hogy a vár semmit sem húzott csak a vitézek a településen beszedett adóból: Zóbák (ZOBAK) 5 Forint 50 dénárjából minden a hódoltatást végző katonáknak jutott (törvényesen).

 

MEMORIALE SUPER PERCEPTIONUM CENSUUM SANCTI GEORGII ANNI 1558.

(MOL E-554. FOL. LAT. 1348, FOL. 52-63.)
lásd. Tímár György: Királyi Sziget. Pécs. 1989.