1566 - Gyula ostroma

1566. július első felében már zajlott Gyula vár ostroma, amelyet Nagy Szulejmán szultán parancsolt meg Pertev pasának, akkor mikor főseregével Nándorfehérvár, vagyis Belgrád alatt táborozott, s éppen Szigetvár ellen szándékozott indulni. A várost Kerecsényi László kapitány védelmezte…

 

A gyulai ostrom folyamán a törökök az úgynevezett huszárvárat támadták. A Kőrös-mentén vizenyős terület védelmezte Gyulát is – akárcsak Szigetet, vagy Kanizsát… Bár a tüzérség eleinte messzebbről lőtte a várat, de a nyári nap kiszikkasztotta a védelmező mocsarakat, így a törökök egyre közelebb nyomulhattak a várhoz. A gyulai védelem azáltal is nagy hátrányba került, hogy ágyúi száma csekély volt az ostromlókhoz képest, ráadásul az egyik „öreg ágyú” felrobbant s több pattantyúst és katonát megölt. Nagy veszteség volt ez, de az még nagyobb mikor egy repesz, vagy szilánk darab, amely egy szétzúzott gerendából pattant ki súlyosan megsebesítette rác Očarović (Ocsárovics) Demetert, aki a lovasok parancsnoka volt, ezen sebesülése következtében meghalt.

 

A török tüzérség folyamatosan zúdította a tüzet a gyulai falakra, hogy minél hamarabb megindíthassa a gyalogsági támadását a vár ellen.