Zrínyi Miklós tölgyfája

Zrínyi Miklós tölgyfája a Sas-réten

(zselici néphagyomány)

 

"Biztosan véleksző rá, a sas-réti iskola mellett volt egy óriási tőfa, jobban mondva: tölgyfa. Volt az már talán ezör éves is. Így igaz, hogy az egész iskola - 40-50 gyerek - elfért alatta. Odajártunk mi cselédgyerekek iskolába. Tízpercben ott játszottunk alatta. Kisebb eső ha volt, meg se áztunk. Amikor vizsga volt, a gyerekek és a szülők mind-mind elfértünk az árnyékába kényelmesen. Na ezt a fát tartották úgy, hogy Zrínyi Miklós fája. Hát, többször is jártam volna erre, és alatta szerettem volna pihenni, ozsonnázni. De már akkor is öreg lehetett ez a fa. Már nincs meg. Úgy tudom, hogy talán ezerkilencszázötvenben vagy akörül döntötte ki a vihar."

 

A zselici hagyomány forrása: Zrínyi énekek és feljegyzések. Horvát, szerb, bosnyák és szlovák népi énekek. szerk. Frankovics György. Pécs, 2002. 235.

 Adatközlő: Borbás Józsefné, szül: Fodor Anna, 42 éves, Almamellék, 1977. Baranya megye. Gyűjtötte: Eperjessy Ernő.


Egy kis kedvcsináló látogatóinknak a zselici "portyázáshoz": Sasrét. A dél-zselici rengeteg "háborítatlan nyugalma" egy kissé visszaidézhető. A Kaposvár-Szigetvár közötti 67-es főútvonalon könnyen elérhető, szezonban kisvasút is közlekedik Ibafa irányába... Kedves Vendégeink! Kalandra fel! Próbáljátok ki ezt is!