Szigetvár Híradó:

Szulejmán Szigetváron: nagy érdeklődés övezi a pénteki tudományos vitaülést

2013. szeptember 17. 17:31

Meglehetősen nagy a várakozás, ami egy tudományos konferenciánál merőben szokatlan – írta minap blogjában dr. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Szulejmán Kutatócsoport vezetője. Az említett, várva várt eseményen részt vesz a kutatók mellett többek köztdr. Serdar Cam, a TIKA (a török kormányfői hivatal nemzetközi fejlesztési ügynöksége) elnöke ésKolovics János, Szigetvár polgármestere is.

A magyar-török együttműködésben zajló, Szigetvár török kori emlékeinek felújítását, valamint Szulejmán szultán türbéjének fellelését célzó projekt hónapokkal ezelőtt megkezdődött, és hétről hétre nagyobb érdeklődést vonzott a világ szinte minden tájáról.

A Szulejmán-kutatás napokon belül mérföldkőhöz érkezik: pénteken tudományos konferencián számolnak be a szigetvári illetékesek és a régészek a kutatás állásáról.

A projekt egyik kulcsembere, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető docense, dr. habil. Pap Norbert blogjában jó ideje rögzíti és kommentálja a Szulejmán-kutatásokat övező médiaérdeklődést. Egyik legutóbbi bejegyzésében már a közelgő szigetvári konferenciáról ír: „Immár gőzerővel készülünk a Szulejmán konferenciára, amelyet szeptember 20-án tartunk Szigetváron. (...) Meglehetősen nagy a várakozás, ami egy tudományos konferenciánál merőben szokatlan.”

Hogy a konferencián miről lesz szó, az nagy vonalakban sejthető, ám a kutatási eredményeket illetően nem nyilatkoznak az illetékesek – Szigetvár polgármestere sem.

A feszült érdeklődést bizonyára feloldja majd az a sajtótájékoztató, amelyet Kolovics János, dr. Serdar Camés dr. Pap Norbert tartanak majd a konferencia után, pénteken késő délután.

Archív képünkön: Kolovics János és Serdar Cam 2012 novemberében aláírták a Szulejmán síremlékének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról és a szigetvári törökkori műemlékek felújításáról szóló szerződéseket.

SZH

 

forrás